Aktualności

Concordia: Restauratorzy przygotowują się do sezonu ślubnego

Wraz z pierwszym powiewem wiosny w Polsce zaczyna się czas ślubów. W ubiegłym roku prawie 200 tys. par stanęło na ślubnym kobiercu, co oznacza, że restauracje, hotele i weselne sale musiały zmierzyć się z organizacją przyjęć weselnych niemal w każdy weekend. Wesele to również cała machina organizacyjna – która wiąże się z wieloma ryzykami. Ubezpieczenie dla restauratorów chroni ich od skutków wielu nieprzewidzianych sytuacji. 

 
Średni koszt polskiego wesela to kilkadziesiąt tysięcy złotych. Oczywiście zdarzają się takie przyjęcia, które znacznie te kwotę przewyższają. Organizacja wesela to ogromna machina, która rusza na kilka miesięcy przed planowanym ślubem. Każda para młoda chce, aby ten dzień był szczególny – jednak przy tak wielkim przedsięwzięciu mogą zdarzyć się różnego rodzaju przykre sytuacje. Powierzając organizację wesela właścicielom lokali, czy restauracji, para młoda powinna mieć pewność, że zadbają oni o najwyższe standardy obsługi.
 

Na co zwrócić uwagę ubezpieczając lokal?

 
Marcin Pabiś – Dyrektor Biura Ubezpieczeń Majątkowych Concordia Ubezpieczenia zwraca uwagę na to, czym powinni kierować się właściciele restauracji organizujących wesela: „Niestety czasem nawet najbardziej drobiazgowe przygotowania do sezonu weselnego nie ustrzegą nas przed wszystkimi ryzykami. Zawsze może się bowiem zdarzyć, że na skutek poważnej awarii nie będziemy w stanie zapewnić usług, do świadczenia których zobowiązaliśmy się w podpisanej z klientem umowie. Warto więc pamiętać, aby ubezpieczając nasz lokal zawrzeć w polisie klauzulę „czyste straty finansowe”, która zapewni pokrycie roszczeń wynikających z niemożliwości realizacji umowy. Natomiast rozszerzenie polisy o szkody w rzeczach pod kontrolą oraz o OC za szkody w rzeczach wniesionych, uchroni nas przed konsekwencjami finansowymi np. zalania, podczas którego uszkodzone zostaną rzeczy naszych gości – np. prezenty czy sprzęt elektroniczny”.
 

Concordia: Polisa OC pokryje roszczenia gości weselnych w przypadku różnych zdarzeń

 
Właściciel restauracji  powinien być chroniony na wypadek zdarzeń, w których szkodę z winy restauratora ponosi klient, pracownik lub kontrahent. Przykładem na tego typu wydarzenia może być zatrucie pokarmowe gości, poparzenia, roszczenia pracowników z tytułu wypadku przy pracy itp. Jeśli w restauracji znajduje się szatnia, można rozszerzyć ochronę o szkody w rzeczach pod kontrolą. Dobrze jest również pamiętać o OC organizatora imprez niemasowych. To na wypadek, gdy szkoda dotknie uczestników organizowanego w restauracji wesela czy imprezy integracyjnej.
 
Źródło: www.concordiaubezpieczenia.pl

Mateusz

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Mateusz

Recent Posts

O czym warto pamiętać, kupując ubezpieczenie na ferie? 

Ferie zbliżają się wielkimi krokami i pomimo tego, że póki co na horyzoncie nie widać…

3 dni ago

Agro Pakiet od InterRisk – nie tylko ochrona majątku, ale także rolnika i jego bliskich 

Ubezpieczenia to bardzo ważny element ochrony rolnika i jego działalności. A dodatkowa ochrona od ryzyk niewymienionych…

3 dni ago

Dotowane ubezpieczenia upraw – kompleksowa ochrona dla rolników 

Jak wiadomo umowy ubezpieczenia dotowanego można zawierać w zakładach ubezpieczeń, które podpisały umowy z Ministrem…

4 dni ago

TUW PZUW w swojej strategii na 2025 rok stawia na energetykę 

TUW PZUW w swojej strategii na 2025 rok stawia na transformację energetyczną i inwestycje infrastrukturalne,…

4 dni ago

Europ Assistance Polska z nową siedzibą 

Od połowy listopada Europ Assistance Polska znajduje się w nowej siedzibie – kompleksie biznesowym myhive…

6 dni ago

Czy ubezpieczyciele przy kalkulacji składek biorą pod uwagę odmiany upraw? 

Niewątpliwie dobór odpowiednich odmian roślin ma istotne znaczenie dla rolników – zwłaszcza w obliczu zmian…

6 dni ago