Aktualności

Gothaer TU: Właściciele klubów i restauracji powinni zadbać o OC

Trwający właśnie karnawał to okazja do tego, by przypomnieć, że zabawy karnawałowe powinny być przede wszystkim bezpieczne.  Eksperci Gothaer TU przypominają, w jakich okolicznościach wydarzenia zaliczają się do imprez masowych, oraz dlaczego restauratorzy, właściciele klubów i gabinety kosmetyczne powinni wykupić OC.   

Marta Mazaraki, zastępca dyrektora Biura Ubezpieczeń Majątkowych Gothaer TU podkreśla jak ważne jest bezpieczeństwo imprez: „Niezależnie od miejsca i rodzaju imprezy karnawałowej, warto pamiętać o bezpieczeństwie. O odpowiedniej polisie powinni pomyśleć uczestnicy, ale przede wszystkim organizatorzy. To oni są bowiem odpowiedzialni za pożar budynku, w którym odbywa się bankiet, zatrucie pokarmowe gości, osoby poturbowane w tłumie podczas zabawy. Możliwości wyrządzenia szkód jest wiele, zwłaszcza jeśli w imprezie bierze udział dużo osób”.

Impreza masowa w rozumieniu przepisów

Imprezą masową jest wydarzenie artystyczno-rozrywkowe lub sportowe w którym bierze udział określona liczba osób, a wstęp jest płatny. Przepisy określają różne progi dotyczące liczby uczestników, w zależności od rodzaju i charakteru spotkania. Wyjątkiem są m.in. imprezy odbywające się w kinach, teatrach, bibliotekach, domach kultury, galeriach sztuki, operach czy muzeach. Organizatorzy imprez masowych mają obowiązek wykupienia polisy OC. W przypadku pozostałych jest inaczej. „Jeśli bankiet, bal czy prywatka nie mają charakteru masowego, to wykupienie polisy jest dobrowolne. Organizator zawiera najczęściej umowę ubezpieczenia OC na podstawie OWU z wybranym towarzystwem ubezpieczeniowym” dodaje Marta Mazaraki.

W świetle przepisów to restaurator odpowiada za szkody, których z jego winy doznają goście podczas pobytu w lokalu

Podstaw do ubiegania się od odszkodowanie może być wiele: począwszy od uszkodzenia mienia, na zatruciu pokarmowym skończywszy. Sprawa regulowania roszczeń jest o wiele prostsza, gdy przedsiębiorca posiada OC z tytułu prowadzonej działalności, zwłaszcza że w pakiecie z ubezpieczeniem dostaje też często wsparcie prawne. Wybierając polisę, należy pamiętać o kilku kwestiach. – Przede wszystkim trzeba sprawdzić wysokość sumy gwarancyjnej. Ustalając ją, warto pamiętać o tym, że kwoty odszkodowań przyznawanych przez polskie sądy są coraz wyższe i kwota 100 tys. zł, która była wystarczająca kilka lat temu, teraz może być zdecydowanie za niska. Ubezpieczenie warto dopasować do rodzaju i skali prowadzonej działalności. Na pewno wysokość składki będzie inna w przypadku restauracji, która przyjmuje dziennie ponad 1000 gości, a inna w przypadku osiedlowej kawiarenki” – zauważa Marta Mazaraki.

Źródło:  www.gothaer.pl

Mateusz

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Mateusz

Recent Posts

Branża budowlana. Ponad 3,4 tys. wypadków przy pracy w 2024 r. 

W branży budowlanej rocznie dochodzi do kilku tysięcy wypadków przy pracy.  W zeszłym roku w…

4 dni ago

Czy czekają nas rekordowe kary za brak OC? 

Wzrost płacy minimalnej w 2026 roku powyżej 5 000 zł to nie tylko większe wynagrodzenie –…

4 dni ago

PZU: Polacy coraz chętniej ubezpieczają swoje nieruchomości 

Świadomość ubezpieczeniowa Polaków rośnie – z danych PZU wynika, że coraz więcej osób decyduje się…

4 dni ago

Bezpieczne wakacje zaczynają się od odpowiedniego ubezpieczenia 

Wakacje to czas odpoczynku, radości i podróży – ale także moment, kiedy powinniśmy szczególnie zadbać…

5 dni ago

Masz polisę OC w DallBogg? Uważaj – sam musisz zadbać o nową umowę 

Rzecznik Finansowy przypomina, że właściciele polis OC w DallBogg nie mogą liczyć na automatyczne przedłużenie…

5 dni ago

Compensa nagrodzona za innowacyjne produkty ubezpieczeniowe 

Compensa została wyróżniona nagrodą Srebrny Parasol 2025 przyznawaną przez miesięcznik „Home&Market”. Uznanie zdobyły dwa produkty…

6 dni ago