Aktualności

Gothaer TU: Właściciele klubów i restauracji powinni zadbać o OC

Trwający właśnie karnawał to okazja do tego, by przypomnieć, że zabawy karnawałowe powinny być przede wszystkim bezpieczne.  Eksperci Gothaer TU przypominają, w jakich okolicznościach wydarzenia zaliczają się do imprez masowych, oraz dlaczego restauratorzy, właściciele klubów i gabinety kosmetyczne powinni wykupić OC.   

Marta Mazaraki, zastępca dyrektora Biura Ubezpieczeń Majątkowych Gothaer TU podkreśla jak ważne jest bezpieczeństwo imprez: „Niezależnie od miejsca i rodzaju imprezy karnawałowej, warto pamiętać o bezpieczeństwie. O odpowiedniej polisie powinni pomyśleć uczestnicy, ale przede wszystkim organizatorzy. To oni są bowiem odpowiedzialni za pożar budynku, w którym odbywa się bankiet, zatrucie pokarmowe gości, osoby poturbowane w tłumie podczas zabawy. Możliwości wyrządzenia szkód jest wiele, zwłaszcza jeśli w imprezie bierze udział dużo osób”.

Impreza masowa w rozumieniu przepisów

Imprezą masową jest wydarzenie artystyczno-rozrywkowe lub sportowe w którym bierze udział określona liczba osób, a wstęp jest płatny. Przepisy określają różne progi dotyczące liczby uczestników, w zależności od rodzaju i charakteru spotkania. Wyjątkiem są m.in. imprezy odbywające się w kinach, teatrach, bibliotekach, domach kultury, galeriach sztuki, operach czy muzeach. Organizatorzy imprez masowych mają obowiązek wykupienia polisy OC. W przypadku pozostałych jest inaczej. „Jeśli bankiet, bal czy prywatka nie mają charakteru masowego, to wykupienie polisy jest dobrowolne. Organizator zawiera najczęściej umowę ubezpieczenia OC na podstawie OWU z wybranym towarzystwem ubezpieczeniowym” dodaje Marta Mazaraki.

W świetle przepisów to restaurator odpowiada za szkody, których z jego winy doznają goście podczas pobytu w lokalu

Podstaw do ubiegania się od odszkodowanie może być wiele: począwszy od uszkodzenia mienia, na zatruciu pokarmowym skończywszy. Sprawa regulowania roszczeń jest o wiele prostsza, gdy przedsiębiorca posiada OC z tytułu prowadzonej działalności, zwłaszcza że w pakiecie z ubezpieczeniem dostaje też często wsparcie prawne. Wybierając polisę, należy pamiętać o kilku kwestiach. – Przede wszystkim trzeba sprawdzić wysokość sumy gwarancyjnej. Ustalając ją, warto pamiętać o tym, że kwoty odszkodowań przyznawanych przez polskie sądy są coraz wyższe i kwota 100 tys. zł, która była wystarczająca kilka lat temu, teraz może być zdecydowanie za niska. Ubezpieczenie warto dopasować do rodzaju i skali prowadzonej działalności. Na pewno wysokość składki będzie inna w przypadku restauracji, która przyjmuje dziennie ponad 1000 gości, a inna w przypadku osiedlowej kawiarenki” – zauważa Marta Mazaraki.

Źródło:  www.gothaer.pl

Mateusz

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Mateusz

Recent Posts

O czym warto pamiętać, kupując ubezpieczenie na ferie? 

Ferie zbliżają się wielkimi krokami i pomimo tego, że póki co na horyzoncie nie widać…

3 dni ago

Agro Pakiet od InterRisk – nie tylko ochrona majątku, ale także rolnika i jego bliskich 

Ubezpieczenia to bardzo ważny element ochrony rolnika i jego działalności. A dodatkowa ochrona od ryzyk niewymienionych…

3 dni ago

Dotowane ubezpieczenia upraw – kompleksowa ochrona dla rolników 

Jak wiadomo umowy ubezpieczenia dotowanego można zawierać w zakładach ubezpieczeń, które podpisały umowy z Ministrem…

4 dni ago

TUW PZUW w swojej strategii na 2025 rok stawia na energetykę 

TUW PZUW w swojej strategii na 2025 rok stawia na transformację energetyczną i inwestycje infrastrukturalne,…

4 dni ago

Europ Assistance Polska z nową siedzibą 

Od połowy listopada Europ Assistance Polska znajduje się w nowej siedzibie – kompleksie biznesowym myhive…

6 dni ago

Czy ubezpieczyciele przy kalkulacji składek biorą pod uwagę odmiany upraw? 

Niewątpliwie dobór odpowiednich odmian roślin ma istotne znaczenie dla rolników – zwłaszcza w obliczu zmian…

6 dni ago