TUW „TUW” wprowadziło do ubezpieczenia „Bezpieczna Zagroda” klauzulę dotyczącą ubezpieczenia OC, która obejmuje ochroną ryzyko związane ze sprzedażą żywności. Jest to odpowiedź na potrzeby rolników, którzy są odpowiedzialni za jakość i bezpieczeństwo oferowanych przez siebie produktów.
„Od pola do stołu”
W ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem cieszy się zakup produktów spożywczych bezpośrednio od producentów-rolników. W związku z tym do europejskiego systemu produkcji żywności musiały zostać wprowadzone istotne zmiany polegające m.in. na zwiększeniu bezpieczeństwa, ochronie środowiska czy wdrożeniu zrównoważonego rozwoju.
– Jedną z takich inicjatyw jest działanie „od pola do stołu”, czyli sprawiedliwy, zdrowy i przyjazny środowisku system żywnościowy. Strategia ta ma na celu m.in. zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego sprzedawanej żywności. W Polsce bardzo ważną odpowiedzią na strategię „od pola do stołu” jest wprowadzenie i rozwój rolniczego handlu detalicznego* – mówi prof. Damian Walczak z Wydział Nauk Ekonomicznych i Zarządzania Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Rolniczy Handel Detaliczny (RHD) opiera się na sprzedaży żywności zarówno nieprzetworzonej, jak i przetworzonej, która pochodzi w całości lub w części z własnej uprawy, hodowli lub chowu. Rolnik może sprzedać żywność bezpośrednio swoim klientom albo sprzedawać produkty rolne do zakładów prowadzących handel detaliczny.
Ryzyko szkód masowych
Niestety sprzedaż wędlin, nabiału własnej produkcji czy też przetworów niesie ze sobą ryzyko wyrządzenia szkód konsumentom, np. przez spowodowanie rozstroju zdrowia na skutek zatrucia pokarmowego.
– Wysokość szkód spowodowanych przez produkty pochodzące z RHD może być bardzo duża i co ważniejsze, ze względu na swój charakter, mogą to być szkody masowe – podkreśla prof. Damian Walczak.
Właśnie w odpowiedzi na potrzeby rolników, którzy są producentami i sprzedawcami żywności, Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW” przygotowało specjalistyczne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej (OC) z tytułu sprzedaży żywności, prowadzonej w ramach RHD. Produkt swoim zakresem obejmuje szkody powstałe w wyniku sprzedaży produktów rolniczych z tą samą wadą (szkoda seryjna) lub powstałe z tej samej przyczyny, niezależnie od liczby poszkodowanych.
Zabezpieczenie działalności przed ryzykiem
Oferta ubezpieczyciela zapewnia ochronę przed finansowymi konsekwencjami sytuacji, do których może dojść, gdy klienci zgłoszą wobec rolnika-producenta roszczenia dotyczące jakości lub bezpieczeństwa sprzedawanych produktów, np. jeśli po zjedzeniu wadliwego produktu spożywczego dojdzie do rozstroju zdrowia. Warto pamiętać także o tym, że zarówno klienci indywidualni, jak i biznesowi chętniej nawiązują współpracę z producentami, którzy są odpowiedzialni i dbają o zabezpieczenie swojej działalności przed ryzykiem. Takie podejście wpływa na pozytywny wizerunek rolników jako rzetelnych producentów i buduje dobre relacje handlowe.
Więcej informacji na temat oferty można znaleźć na stronie TUW „TUW” lub u agentów ubezpieczeniowych ubezpieczyciela.
*D. Walczak, M.P. Ziemiak, Odpowiedzialność cywilna podmiotów rolniczego handlu detalicznego i możliwości jej ubezpieczenia, Wiadomości Ubezpieczeniowe 2/2023, s. 27-44. Aby dowiedzieć się więcej o RHD i związanej z nim odpowiedzialności, zachęcamy do lektury wspomnianego artykułu autorstwa naukowców z UMK, który został opublikowany na stronie Polskiej Izby Ubezpieczeń.
Źródło: Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW“